نایبرئیس انجمن انبوهسازان استان تهران میگوید، توافق قبلی انبوهسازان برای همکاری با دولت در پروژه «نهضت ملی مسکن» که از وعدههای انتخاباتی اصلی دولت ابراهیم رئیسی بود، به دلیل نوسان قیمتها و تورم مهارنشدنی، به هم خورده است و این پروژه به سرنوشت پروژه «مسکن مهر» در دولت محمود احمدینژاد دچار خواهد شد.
ایرج رهبر روز یکشنبه، ۲۷ آذر (۱۸ دسامبر)، در گفتوگو با خبرگزاری ایلنا گفت: «درحال حاضر قیمت مسکن در بدترین مناطق حاشیه تهران کمتر از ۳۰ میلیون تومان نیست و این قیمت در منطقه یک تهران به ۳۰۰ میلیون تومان میرسد. علاوه بر این، هزینههای پروانه، تراکم و عوارض شهرداری هم به قیمت نهایی اضافه میشود. اساسا در این شرایط اقتصادی، امکان پیشبینی آیندهای نهچندان دور نیز وجود ندارد و بازار و اقتصاد قابل پیشبینی نیست. در چنین شرایطی، سازندگان امکان تشخیص برای قیمتگذاری را ندارند و به دنبال آن، امکان پیشفروش را هم نخواهند داشت.»
نایبرئیس انجمن انبوهسازان استان تهران در ادامه توضیح داد که قرارداد سازندگان با دولت برای ساخت پروژه نهضت ملی مسکن، مبلغ دو میلیون و ۷۰۰ هزار تومان برای هر متر مربع بوده است، اما بر اساس تورم موجود، این نرخ تا خرداد آینده تا چهار میلیون و ۷۰۰ هزار تومان برای هر متر افزایش مییابد که «با تعدیل، احتمالا قیمتها به هر متر شش میلیون تومان برسد، اما باید توجه داشت که این نرخ شش میلیون تومانی در زمان ساخت و اجرا تعدیل نمیشود.»
ایرج رهبر همچنین در ادامه افزود: «هرچند این پروژهها با این قیمتها در حال اجرا هستند، سازندگان با دولت به مشکل برخوردند و با این قیمتها به طور قطع مدتزمان اجرا طولانی خواهد شد و تجربه مسکن مهر تکرار میشود.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
این سخنان در حالی بیان شده است که روز جمعه، ۲۵ آذر (۱۶ دسامبر)، در جریان سفر هیات دولت به استان خراسان رضوی، محمد مخبر، معاون اول رئیسی، وعده داده بود که «در نهضت ملی مسکن، دولت بخشی از مسکن را میسازد و بخشی نیز با حمایت دولت و توسط خود مردم در زمینهای دولتی ساخته میشود. ما میتوانیم به مردم زمین بدهیم تا خودشان مسکن بسازند، زیرا برای قشری از مردم این ظرفیت وجود دارد.»
اینک با توجه به گفتههای نایبرئیس انجمن انبوهسازان استان تهران و شتاب تورمی در بخش مسکن و ساختمان، دقیقا مشخص نیست که شهروندان جویای مسکن در ایران، در شرایطی که بانکها نیز به وعدهشان عمل نکردهاند، چگونه میتوانند هزینه هنگفت ساخت مسکن را تامین کنند.
ایرج رهبر نیز در گفتوگو با ایلنا، به همین نکته اشاره کرده است: «قرارداد با این قیمتها در نهایت منجر به کندی اجرا و طولانی شدن پروژه میشود. کسی هم در دولت در این باره پاسخی نمیدهد و میگویند برای اجرای پروژه همکاری خواهیم داشت. از سوی دیگر، بانکها هم از ارائه تسهیلات سر باز میزنند و در حالیکه قرار بر این بود تا در کلانشهرها بابت هر واحد مسکونی ۴۵۰ میلیون تومان تسهیلات ارائه شود، بانکها بیشتر از ۳۰۰ میلیون تومان وام نمیدهند.»
مهرداد بذرپاش، وزیر جدید راه و شهرسازی دولت ابراهیم رئیسی، روز ۲۵ آذر از رعایت الگوی «ایرانی-اسلامی» برای ساخت واحدهای پروژه ملی مسکن گفت، و اینکه برنامه دولت «واگذاری زمین و احداث واحدهای یکطبقه است که به الگوی ایرانی-اسلامی نزدیکتر است». او افزود که از روز شنبه به همه بانکهای کشور فراخوان داده شده است و هر یک از بانکهای کشور «متعهدند که تعداد قابلتوجهی از تعهدات را بر عهده بگیرند و آوردهای که بر عهده بانکها بوده، سریعتر تامین کنند و وارد اجرا شویم».
این وعدهها در شرایطی مطرح میشوند که طبق آخرین قیمتهای اعلامشده، قیمت دلار در بازار تهران به ۳۹ هزار و ۴۰۰ تومان رسیده است و طبق الگویی همیشگی در بازار ایران، افزایش قیمت دلار، به افزایش تورم در تمامی بازارها، از جمله بازار مسکن و فولاد، منجر خواهد شد.
ابراهیم رئیسی در جریان انتخابات ریاست جمهوری و حتی پس از آن، وعده داده بود که طی چهار سال دوره ریاست جمهوری خود، چهار میلیون مسکن برای ایرانیان خواهد ساخت. اما اینک پس از گذشت یک سال و پنج ماه از استقرار او در کاخ ریاست جمهوری، تعداد واحدهایی که دولت او به شهروندان ارائه کرده، به هزار واحد نیز نرسیده است.
بسیاری از منتقدان دولت رئیسی در داخل ایران، معتقدند که در شرایطی که از نخستین روزهای دولت رئیسی، چاپ پول ۳۵ درصد رشد داشته است و پیشبینیهای اقتصاددانان، از دلار صدهزار تومانی در آیندهای نزدیک خبر میدهند، پروژه نهضت ملی مسکن و وعده ساخت چهار میلیون واحد در چهار سال نیز مانند سایر وعدههای رئیس جمهوریهای ایران در ۴۳ سال اخیر، وعدهای دروغین و صرفا انتخاباتی بوده است.